سال 1400 شمسی به آخرین روزهای خود نزدیک می شود، نگاهی به رویدادهای امسال نشان از سخت تر شدن زندگی اکثریت مردم در ایران داشته است. سالی پر از چالش های جدی برای رهایی از وضعیت فلاکت بار کنونی سالی که : در ماه شمار آن حوادث زیر را می بینیم؛ شروع سال که با تعطیلات نوروزی شروع شد متاسفانه 18 در صد تلفات رانندگی بیشتر از سال گذشته بود. نبود سیستم حمل و نقل استاندارد و عدم آموزش های دائم سیستم های امنیتی در راهنمایی و رانندگی از دلایل رشد حوادث جاده ای در ایران است.
در سالی که گذشت ما با قتل های متعدد زنان که عمدتا جنبه جنسیتی داشت روبرو بودیم. آخرین آن سر بریده مونا حیدری بود که جامعه به آن بشدت عکس العمل منفی نشان داد و خواستار تغییر در قوانین دولتی نسبت به خانواده و زنان شد.
اعتصابات کارگری از جمله کارگران هفت تپه، فولاد اهواز، کارگران شهرداری و تجمع بازنشستگان. در سال گذشته ما بطور متوسط روزانه با ۷-۵ اعتصاب و تحصن و راهپیمایی در واحدهای تولیدی و جلوی نهادهای دولتی مواجه بودیم. افزایش حقوق، پرداختی های عقب افتاده و امنیت شغلی از جمله خواسته های کارگران است.
اعتصابات معلمان ایران بیش از ۴ اعتصاب موفق را بصورت سراسری در تمامی ایران و در بیش از ۱۱۰ شهر جلو بردند. و از خواست همسازی سازی حقوق و افزایش آن دفاع کردند. در شهرهای اردبیل و خوزستان و اصفهان در رابطه با مسئله آب و محیط زیست چندین بار مردم بویژه کشاورزان دست به تحصن و اعتصاب زدند که با سرکوب حکومت روبرو شد.
گفتگوها ی برجام جهت بازگشت به دوران قبل از ترامپ و برداشتن تحریم ها همچنان در دولت رئیسی نیز ادامه یافت و هنوز به هیچ نتیجه مشخصی نرسیده است. ایران برخی از پول های بلوکه شده را دریافت کرده است ولی هنوز تحریم ها برقرار است.
انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ خرداد کاملا نمایشی و در حالیکه مراکز صندوق رای از حضورمردم خالی بودند، دولت دست به آمارهای تقلبی زد و با اکثریت بالایی، رئیسی یکی از اعضای کمیته های مرگ در سال ۶۷ را برنده انتخابات تعیین کرد.
تعداد زیادی از زندانیانی سیاسی که شامل فعالین کارگری، زنان، معلمان و دانشجویان و دیگر اقشار معترض می شوند همچنان در زندان ها گرفتار هستند. و در سالی که گذشت بکتاش آبتین ناشی از ممانعت زندانبانان از دسترسی به موقع وی به امکانات پزشکی باعث فوت او شدند. آمار طلاق بعلت رشد فقر ۲۷ درصد رشد را نشان داد.
عقب نشینی آمریکا از افغانستان: بعد از ۲۰ سال جنگ و سپردن افغانستان به طالبان یکی از مرتجع ترین گروههای اسلامی در افغانستان، آمریکا با بجای گذاشتن مقدار هنگفتی از سلاح های گوناگون و بسیاری از همکارانش از افغانستان عقب نشست و به دو دهه جنگ کثیف پایان داد
تحرک نظامی آمریکا در دریای چین و چین در تایوان، ورود کشتی های جنگی آمریکا به منطقه دریایی چین و پرواز نیروی های ضربتی چین در فراز تایوان، چین سیاست سکوت در برابر آمریکا در دریای چین را بویژه بعد از اتحاد منطقه ای استرالیا، آمریکا و انگلستان کم کم به کنار می گذارد و سیاست سختگیرانه تری را اتخاذ کرده است
جنگ یمن جنگ در هفتمین سال ادامه داشت، این جنگ که تا به حال هزاران تن از افراد نظامی و غیر نظامی را به کام مرگ فرستاده است، با شدت ادامه داشته و رقبای منطقه ای ایران و عربستان در ادامه دهی به آن سخت فعال بوده و عربستان بطور مداوم به بمباران مناطق نظامی و غیرنظامی ادامه می دهد
درگیری های نظامی در سوریه همچنان ادامه داشت و تعادل نسبی با حضور آمریکا و غرب و روسیه ایران و تحکیم رژیم سوریه بوجود آمده است. با این حال گاهگاهی با تهاجمات اسرائیل به سوریه صدای جنگ مجددا بالا می گیرد.
جنگ آذربایجان و ارمنستان شروع ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۱. سال گذشته، برخی از کشورهای قبلی اتحاد شوروی درگیر انقلابات رنگی مانند قزاقستان، جنگ بین آذربایجان و ارمنستان بودند. قزاقستان بعد از مدتی دوباره به حالت آرامش برگشت ولی جنگ بین آذربایجان و ارمنستان که در سال های گذشته هم بر سر ناگورنوقره باغ اتفاق افتاده بود، با پادرمیانی روسیه و سپردن نوار باریکه اشغال شده به آذربایجان به پایان رسید ولی تمامی مشکلات به پایان نرسیده و گاه گاهی درگیری ها مجددا شروع می شود.
جنگ در افریقا: همانطور که گروههای اسلامی در کشورهای خاورمیانه مشغول جنایت و کارهای تروریستی هستند، گروههای دست ساز غرب بویژه فرانسه در آفریقا مثل بوکوحرام و …. در کشورهای مختلف از نیجریا تا ساحل آج مشغول گرگ تازی هستند. گفته می شود نقش فرانسه در این درگیری ها بیش از دیگران است. از طرف دیگر فعالیت های اقتصادی چین و آمریکا در رقابت با یکدیگر و کنار زدن امپریالیسم های سنتی آفریقا فرانسه انگلستان از عواملی است که به تشدید درگیری های آفریقا انجامیده است.
اتحادیه هندو استرالیا و آمریکا درگیری مرزی چین و هند. در تاریخ ۲۶ ژانویه درگیری مرزی بین چین و هند در مرز حائل بین دو کشور اتفاق افتاد که تعدادی از نیروهای هندی کشته شدند. مدتی بعد هند و استرالیا و آمریکا همراه ژاپن یک قرار همکاری جهت جلوگیری از نفوذ چین در اقیانوس هند امضا کردند. در عین حال چند ماه بعد استرالیا تحت فشار آمریکا قرارداد زیر دریایی ها ۵۶ میلیاردی را لغو کرد که با اعتراض شدید فرانسه روبرو شد.
در اواخر سال ۱۴۰۰ بعد از مدتها جنگ و جدال های منطقه ای در خاک اوکرائین، روسیه به خاک اوکرائین حمله کرد و جنگ در آنجا ادامه دارد. امسال تضاد بین قطب های بین المللی معظم جهان به سطح بیسابقه ای رسیده است. ناتو حاضر نشد که عدم عضویت اوکرائین را بپذیرد و دولت اوکرائین نیز مناطق روسی نشین دونسک و دونباس را به عنوان دولت های خود مختار به رسمیت نشناخت و روسیه برای دفاع و جلوگیری از نزدیک شدن ناتو به مرزهایش جنگ را آغاز کرد.
در زمینه های علمی، مهمترین خبر ارسال تلسکوب جمیز وب به فضا و اختراع ابر کامپیوتر های جدید بود
سال گذشته جمهوری اسلامی چند نفر از اپوزیسیون را در خارج از کشور ربود و به ایران برد. موضوع ربایش اپوزیسیون در سال های گذشته هم اتفاق افتاده است ولی این بار بطور بسیار جدی تری مورد توجه قرار گرفت.
د زدی های ملیاردی جدید. سال ۱۴۰۰ همچنان شاهد افشا شدن دزدی های میلیاردی از صندوق های مالی دولتی و غیر دولتی بودیم. بیشتر اختلاس گران یا با زندان های موقت و کوتاه مدت روبرو و بسیاری از آنان بعلت روابط دولتی آزاد شدند. فساد های دولتی همچنان یکی از مشکلات بزرگ در جامعه ایران است که حکومت گران نقش اصلی را در آن بازی می کنند.
خلاصه کنیم سالی که گذشت سال رشد قیمت ها و تورم در سرتاسر جهان سال رشد بیکاری و بحران اقتصادی در اکثریت کشورهای جهان بود. فاصله کشورهای پیرامونی و متروپول سرمایه داری در زمینه های اقتصادی و نظامی بیشتر شد. میلیونها آوارگان جنگ و نا امنی در جهان سرگردان شدند.
با اینکه تولید به سطح بیسابقه ای رسیده است ولی هنوز میلیونها کودک گرسنه می خوابند، هنوز یک دهم جمعیت کره زمین از آب پاک برای آشامیدن بی بهره هستند. سال گذشته بودجه کل نظامی جهان به بالای ۲.۲ تریلیون دلار آمریکا رسید که رقمی نجومی و تدارک برای جنگ ها و ویرانی های بیشتری را نوید می دهد.
همزمان سال گذشته آمار کودکان کار به ۱۶۰ میلیون نفر رسید و بر طبق آمار سازمان ملل تا ۲۰ ژوئن ۲۰۲۱ تعداد آوارگان جهان به ۸۲ میلیون نفر بالغ می شوند که ۱ در صد مردم جهان به حساب می آیند. سال گذشته آمار درگذشتگان کرونا به بالای ۷ میلیون نفر رسیده است. نزدیک به یک میلیارد نفر در جهان گرسنه هستند
همزمان با وجود کرونا ۱۰ شرکت برتر جهان از ۵۶۶ میلیارد دلار تا ۲۷۲ میلیارد دلار درآمد کسب کرده اند.
بقیه شرکت های بزرگ دنیا مانند شرکت های نفتی رویال داچ و اکسان موبیل و بی پی بین ۴۸۶ تا۳۸۴ میلیارد دلار سود داشته اند.
در بین سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۰ در درگیری رسمی سازمان ملل در جهان ۱۰۰۰۰ نفر کشته شده اند. آمارهای امسال را بررسی کنیم
ارتش آمریکا دارای دو میلیون و ۱۴۱ هزار و ۹۰۰ نیروی نظامی، ۱۳ هزار و ۳۹۸ هواپیمای نظامی، شش هزار و ۲۸۷ تانک محاربهای، ۴۱۵ کشتی جنگی، ۲۵ هواپیمابر و غیره است. بودجه ۷۷۸ میلیارد دلار. ارتش آمریکا ۳۹ درصد کل خرید تسلیحاتی جهان را دریافت کرده است
ارتش روسیه ارتش این کشور دارای سه میلیون و ۵۸۶ هزار و ۱۲۸ تن پرسنل نظامی، چهار هزار و ۷۸ هواپیمای نظامی، ۲۱ هزار و ۹۳۲ تانک جنگی و ۳۵۲ کشتی جنگی است. بودجه ۶۴ میلیارد دلار کمی کمتر از یک دهم بودجه نظامی آمریکا
بودجه آموزش و پرورش هنگ کنگ سرانه ۳۹۴۰ و برای دانش آموز ایرانی کمتر از ۳۰۰ دلار است. بدون هیچگونه توضیحی می توان دلیل رشد فقر و بجران های اجتماعی، جنگ و کشتارهای وسیع را فهمید. یک میلیارد گرسنه در برای شرکت هایی که فقط یکی از آنها ۵۴۴ میلیارد دلار درآمد داشته است. این نظم نفرین شده را چگونه باید حفظ کرد. آمریکا با داشتن بیشترین شرکت های بزرگ مالی جهان دارای بزرگترین بودجه نظامی چهان برای حفظ این نظم، نظمی که جهنمی مادی را برای مردم جهان به ارمغان آورده است وقت آن رسیده که جهان آینده خالی از جنگ و جدال، خالی از فقر و دربدری و کشتار انسان ها شود، وقت آنست که بشریت دنیای عادلانه برابر و آزادی را تجربه کند. وقت آنست که دارودسته های امپریالیستی به گورستان تاریخ فرستاده شوند، اتحادیه های امپریالیستی باید فورا برچیده شوند و فرزندان ما نمادهای آنان را در موزه ها ببینند. سال گذشته سال متحولی در زیر سرنیزه مرتجعین جهان بود. امید است که انقلابیون جهان سال متفاوتی را رقم بزنند. ما وقتی قدرت رقم زدن جهان متفاوتی را داریم که متشکل شویم و با طبقه کارگر جهانی انترناسیونال را بوجود بیاوریم تا جلوی بربریت سرمایه داری بایستد. و در این تلاش تاریخی سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی اولین قدم در این راه است.
ع.غ