روز ۲۴ مارس یکی از سالن های تائر در حومه مسکو به نام کواوسی ستی مورد حمله ۴ مرد مسلح به کلاشینکف قرار گرفت که در حین شلیک بی امان به حاضرین در یک کنسرت بمب های آتش زایی پرتاب کردند و باعث ویرانی ساختمان شدند در این حمله تا به حال ۱۴۷ نفر جان خود را از دست داده و ۱۲۰ نفر بستری شده اند که حال بسیاری از آنان وخیم گزارش شده است. داعش مسئولیت این حمله را بعهده گرفت و روسیه داعش را سازمانی دانست که فقط حمله به مواضع و دولت های ضد آمریکا و غرب را انجام داده است. و به همین دلیل آنرا به سازمان های اطلاعاتی پشت پرده بزرگ جهان نسبت داد.
البته هیچکس داعش را به مثابه یک سازمان اسلام گرای افراطی جدی نمی گیرد و حتی رهبران آمریکا از دست ساز بودن داعش توسط آمریکا مفصلا سخن گفته اند. داعش همچون طالبان همیشه به دنبال جمع آوری عقب مانده ترین و افراطی ترین نیروی های اسلامی با پول و امکانات آمریکا بوده است و در درگیری های مختلف نیروهای نظامی آمریکا آشکارا از آنها دفاع کرده اند.
برطبق گفته رهبران روسیه ۱۱ نفر از جمله ۴ فرد شلیک کننده در حین فرار به طرف مرز اوکرائین بازداشت شده اند. روسیه پاسخ سخت را به عناصر و سازماندهندگان حمله و قتل عام فوق وعده داده است. این اولین باری نیست که روسیه مورد حملاتی از این دست قرار می گیرد ولی این حمله در ۲۰ سال گذشته بی سابقه بوده است . فیلم های انتشار یافته حاکی است که افراد شلیک کننده همگی تاجیک و جزئی از گروههای اسلامی بوده اند.
اما این حادثه تروریستی چرا در شرایطی که جهان هر روز به طرف تشنج بیشتر می رود، آنهم در قلب روسیه روی می دهد. روشن است که جنگ اوکرائین، روسیه را با بسیاری ازکشورهای عضو ناتو به تخاصمی آشکار کشیده است. سیل اسلحه از طرف آمریکا و ناتو و ژاپن و استرالیا به طرف اوکرائین در دشمنی آشکار با روسیه روان است و هر روز که می گذرد همه طرف های جنگ در اوکرائین سطح استفاده تکنولوژیکی سلاح هایشان را بالاتر می برند. جنگ در اوکرائین تاثیرات بشدت مخربی بر اقتصاد جهانی گذاشته است و اکثر کشورهای اروپایی از آن تاثیر مستقیمی را دریافت کرده اند.
جنگ برای تامین مجدد هژمونی آمریکا و ناتو بر جهان در ابعاد وسیعی شروع شده است، جنگ های نیابتی همراه با جنگ های تروریستی و کور علیه مردم بی دفاع مدتی است که شروع شده است. بازارهای اقتصادی جهان برای امپریالیست ها هرچه بیشتر توسط رقبای جدید بسته می شود و با بسته شدن اقتصاد کشورهای پیرامونی به طرف غرب (بحران اقتصادی که تاریخا از طرف غرب به طرف کشورهای پیرامونی سرازیر می شد ) اما این بار بعلت اقتصاد رُقبایی مانند هند و چین و… ، انتقال بحران و تورم را به کشورهای پیرامونی به شکل گذشته سخت تر و امکان محاصره اقتصادی و نظامی را مشکل تر کرده است. برخورد کشورهای مختلف جهان به سفرهای بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا و استقبال های نه چندان محترمانه بخش سیاسی روند های فوق را نشان می دهد.
بازتاب بحران اقتصادی جهانی به درون کشورهای غربی دیگر مشکل کشورهای فقیر نبوده و در شکل و شمایل جهانی بروز کرده است. با این حال هنوز اقتصاد روسیه در عین اینکه تحت فشار تحریم و محاصره اقتصادی کشورهای امپریالیستی غرب هستند ولی رشدش متوقف نشده است. سرمایه داری سعی کرده است که در صد پائین تری از رشد را حفظ کند. اما به نظر می رسد که این حالت بصورت پایداری نمی تواند دوام بیاورد و ما با دور تازه ای از جنگ های نیابتی روبرو خواهیم بود. اساس تروریسم بر درهم ریختن صفوف دشمن در سطوح مختلف اجتماعی و ایجاد ترس و وحشت و پی آمدهای آن قرار گرفته است.
امروزه تروریسم در دو شکل تروریسم از خارج و تروریسم از طرف نیروهای درونی جوامع انجام می گیرد.
تروریسم درونی تلاش دارد که وظایفی را که انقلاب در شکل توده ای قادر به انجام آن نیست در صفوف دشمن با تحرکات کور نظامی جلو ببرد.اما تروریسم خارجی که توسط امپریالیست ها و نیروهای نیابتی آن انجام می گیرد، پایه اش را بر مبنای سیاست رقابت و ویران کردن امنیت و اقتصاد کشورها قرار داده است که در شرایط کنونی جهان بیشتر از طرف آمریکا و نیروهای نیابتی داعش و …..انجام می گیرد. مقابله با تروریسم احتیاج به صرفا یک سازمان اطلاعاتی قوی ندارد. بیش از آن مقابله با تروریسم احتیاج به یک جامعه متشکل، آزاد و آگاه دارد که سرمایه داری امکان رسیدن به آن را بعلت ماهیت استثمارگرانه و ستمگرانه خود بدون یک انقلاب اجتماعی ناممکن کرده است. تروریسم در شکل تقابلات کور نظامی محکوم است ولی تروریسم زائیده یک نظام طبقاتی و سیاسی است که در شرایط امروز جهان همانا نظام سرمایه داری است و بدون درهم کوبیدن نظام سرمایه داری و گام نهادن در راه وسیع ترین تشکلات اجتماعی و آزادی های فردی و سیاسی، تروریسم همچنان به عنوان وسیله ای کور علیه مردم و رقابت جناح های مختلف سرمایه داری باقی خواهد ماند.
مهران پیامی