شرکت آمازون یکی از شرکتهای بزرگ بینالمللی و امپریالیستی است که مدت زیادی از طول عمرش نمی گذرد ولی در مدتی کوتاه به یکی از بزرگترین و ثروتمندترین کمپانی های جهان تبدیل شده است. روزنامههای قلم به مزد سرمایهداری بصورت دائم و پیگیرانه از رهبری و مدیریت و نو آوری در آمازون داد سخن می رانند و سعی می کنند که به مناسبات دیگری که آمازون را در مدتی کوتاه به ثروتهای سرسام آور و افسانهای رساند، گفتگو نکنند. شرکت آمریکائی آمازون که قبلا عمدتا یک شرکت فروش کتاب و بیشتر خرده فروشی اینترنتی بود و هنوز هم این کار را ادامه میدهد، با ورود به دیگر عرصههای اقتصادی و غیر علنی سیاسی در مدت کوتاهی به دومین شرکت سود آور جهان تبدیل شده است و مدیر آن جف بیزوس از ثروتمندترین افراد روی کره زمین با ثروتی حدود ۱۸۸ میلیارد دلار آمریکا است. هیئت مدیره این شرکت همه از مدیران ارشد شرکت های شناخته شده جهان هستند. شرکت آمازون دارای شرکتهای متعدد دیگری است که در رشته های مختلف الکترونیک و نرم افزار و سخت افزارها کار میکنند. تاسیس آمازون تحت نام های مختلف دیگر سال ۱۹۹۴ انجام گرفت.
سایت سرمایه در خرداد ۱۴۰۰ می نویسد: نکتهای که در این میان جالب است، آن است که در ۵ ماه اولِ سال ۲۰۲۱ به جز ثروت بزوس، ثروت ۹ نفر برتر از این فهرست ۱۰ نفر برتر با افزایش ثروت همراه بوده است که بیشترین مقدار آن متعلق به برنار آرنوی فرانسوی با ۵۶ میلیارد دلار در ۵ ماه است. ثروتمندترین مرد آسیا، موکش آمبانی از کشور هند با ثروت ۸۱ میلیارد دلاری است که در رتبه ۱۳ این فهرست قرار گرفته است. وی که در حوزه انرژی فعالیت میکند، از ابتدای سال میلادی ۲۰۲۱ حدود ۴.۳ میلیارد دلار به ثروت خود افزوده است. ثروتمندترین زن جهان نیز فرانسوا بتانکورمیر از فرانسه است که با ثروت ۹۰ میلیارد دلاری در رتبه یازدهمین فرد ثروتمند دنیا جای گرفته است.
اگر به لیست اعضای هیئت مدیره آمازون توجه کنید آنها هم دارای ثروت های میلیاردی هستند.
سایت یورو نیوز می نویسد: بر پایه شاخص میلیاردرهای جهان که از سوی بلومبرگ ارائه شده، در حال حاضر ثروت خالص ۱۱ نفر در جهان بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار است و مجموع ثروت این یازده نفر حدود هزار و ۵۷۷ میلیارد دلار است که از تولید ناخالص داخلی اسپانیا به عنوان چهارمین قدرت اقتصادی اتحادیه اروپا بیشتر است. مطابق اعلام صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی اسپانیا به قیمتهای جاری و بر پایه دلار آمریکا در سال ۲۰۲۰ کمی بیش از هزار و ۲۴۷ میلیارد دلار بوده است.
ما دو آمار بالا را ذکر کردیم که نقش شرکتهای بزرگ جهان را در غارت ثروت از بازارهای جهان نشان دهیم. در این میان آمازون جایگاه ویژهای دارد. سایت دیجیاتو در یک جدول آماری که خود ظاهرا از سایتهای دیگر خارجی گرفته است ثروت شرکت آمازون را ۱.۶ تریلیون دلار آمریکا ذکر کرده است. حال که ثروت و درآمد جف بیزوس رئیس هیئت مدیره قبلی و مؤسس شرکت آمازون را دانستیم، خوب است نگاهی به حقوق کارکنان و کارگران این شرکت معظم بیاندازیم تا ببینیم آیا این شرکت بینالمللی قوانین بینالمللی کار را رعایت میکند یا نه؟ در چندین اعتصابی که کارگران آمازون در آلمان داشتند یکی از درخواستهایشان افزایش حقوق بود. به گفته مدیران آمازون حقوق کارگران آمازون در آلمان ساعتی ۱۲ یورو است که ایدهآل می باشد.
بر اساس دادههای اعلام شده تا سال ۱۳۹۶ تعداد کارمندان آمازون از مرز نیم میلیون نفر هم گذشته است، در آمریکا شرکت آمازون ۹۵۰ هزار کارگر در آمریکا استخدام خواهد کرد که مدیران آن از دستمزد ساعتی بین ۱۵ تا ۱۷ دلار سخن گفتهاند، کارگران اعتصابی آمازون اعلام کردند که از محیطهای سالم کاری بویژه در موقعیت کرونا برخوردار نیستند. آنها دارای اتحادیه خود نبودند.
بارها کارگران بخشهای مختلف آمازون بخاطر دستمزد، سالم سازی محیط کار، داشتن اتحادیه دست به اعتصاب زدند. کشمکشهای قانونی و بوروکراتیک برای اجازه تشکیل اتحادیه کارگران آمازون در پیچ وخم های دادگاههای آمریکا چندین سال به طول کشید. اما با گسترش اعتصابات، شرکت آمازون مجبور به عقب نشینی شد. و بعد از مدتها مبارزه فعالین اتحادیهای و کارگران همدوش یکدیگر در یک رای گیری، اتحادیه کارگران آمازون در بخش استایتن آیلند به پیروزی رسید.
اتحادیه کارگران آمازون در شرایطی شکل قانونی پیدا کرده است که کارگران آمازون در صحنه مبارزه برای کسب خواستهایشان حضور فعال دارند این موضوع می تواند به قدرت اتحادیه برای چانه زنی با شرکت آمازون بیافزاید. در مرحله اول کارگران پیروز شدهاند. اما این اولین پیروزی است آیا مبارزات کارگران آمازون می تواند به گسترش مبارزات دیگر بخشهای کارگری کمک کند. کارگران آمازون نشان دادند که نقش کارگران شرکتهای بزرگ بینالمللی هر روز در مبارزات جهانی طبقه کارگر پر رنگتر می شود.