سال ۲۰۲۳ در عین اینکه دارای حوادث مشخصی بود که در زیر خواهد آمد ، از پی آمدهای حوادث سال های گذشته مانند جنگ اوکرائین و جهانی شدن واگیری کووید ۱۹ بی نصیب نبود.
در ایران: سال ۲۰۲۳ شاهد یکی از بزرگترین تحولات چند دهه اخیر در ایران بود. جنبشی که با شعار ” زن، زندگی، آزادی” و با کشته شدن مهسا(ژینا) امینی شروع شد و در روند مبارزات مردم علیه رژیم همراه با شرکت وسیع زنان بود. این جنبش که ماهها ادامه داشت، دارای دستاوردهای بزرگی برای مردم ما بود. سرکوب های جمهوری اسلامی و فعال شدن چند باره ماشین اعدام از فعالین این جنبش هم قادر به جلوگیری از تحقق بخشی از خواست های این جنبش نشد. این جنبش در عین حال ماهیت برخی از اپوزیسیون داخلی وخارجی جمهوری اسلامی، بویژه سلطنت طلبان را در ضدیت با خواست های مردم ایران نشان داد. از دیگر مسائل حواشی این جنبش، انتخاب نرگس محمدی برای دریافت جایزه صلح نوبل و جایزه ساخاروف به مهسا امینی بود.
سال ۲۰۲۳ سال اعتصابات و اعتراضات کارگری بویژه کارگران صنایع نفت و پیروشیمی، گروه ملی فولاد اهواز اعتصاب بازنشستگان، معلمان و همچنین اعتصاب بزرگ در کردستان در حین جنبش ” زن ، زندگی ، آزادی ” و اعتصاب سه روزه بازاریان ایران در بسیاری از شهرهای ایران هم بود. روزانه بیش از۷ اعتصاب و تحصن در جنبش کارگران و زحمتکشان گزارش شده است که یکی از فعال ترین جنبش های اعتراضی منطقه ای است که نشانی از تشدید تقابلات طبقاتی بین رژیم سرمایه داری و کارگران و زحمتکشان است.
در سطح جهانی و منطقه ای پیوستن ایران به سازمان شانگهای بطور رسمی ، ارسال سلاح و دریافت تکنولوزیهای جدید نظامی از روسیه ، از سر گیری روابط با عربستان و شکستن یخ روابط با برخی از کشورهای منطقه مانند امارات از آن جمله است.
سال ۲۰۲۳ در سطح منطقه شاهد دور جدیدی از در گیریهای اسرائیل علیه فلسطین و مشخصا دولت اردوغان علیه کردهای ترکیه و سوریه ، درگیری های آمریکا با نیروهای “محور مقاومتی ” نزدیکی عربستان و ایران ، از سویی کاهش تشنجات بین برخی کشورهای منطقه همزمان جنگ بین آدربایجان و ارمنستان، چهره دوگانه ای از شطرنج سیاسی خاورمیانه بوجود آورده است.
سال ۲۰۲۳ با تحولاتی در رهبری برخی از کشورها از طریق انتخابات و یا نشست های بین المللی صورت گرفت که در ادامه تاثیرات مشخصی داشت از جمله بازگشت ایناسیو لولا به ریاست جمهوری برزیل و یا به زیر کشیدن نخست وزیر پاکستان، به قدرت رسیدن سوناک در انگلستان، کودتا در نیجر و به قدرت رسیدن نظامیان در این کشور، انتخابات در نیجریه و تاجگذاری چارلز پادشاه انگلستان.
ادامه جنگ اوکرائین، شروع جنگ چندین باره درگیری ها در غزه و بمباران نقطه به نقطه غزه و نسل کشی مردم فلسطین، ضد حمله بزرگ اوکرائین در ماه ژوئیه، سرنگونی یک بالونی چینی توسط ایالات متحده .و دو کودتا در آفریقا ، نشست جی ۷، جی ۲۰، بریکس، شانگهای، وزرای دفاع ناتو، از کنفرانس های مهم بین المللی بود.
ادامه تورم در سطح جهانی؛ گران شدن اجناس و کالاها در اکثر کشورهای جهان، بالا بردن سود بانکی در تمامی کشورهای جهان بطور متوالی، به قدرت رسیدن آندری بابیس میلیاردر در کشور چک و خاویر میلی بشدت راستگرا در آرژانتین.
شروع اعتصاب کارکنان راه آهن انگلستان، اعتصاب بزرگ فیلم نامه نویسان و سینماگران آمریکا به مدت پنچ ماه، ادامه اعتصاب در فرانسه در اعتراض به افزایش سن بازنشستگی، اعتصاب هزاران کارگر صنایع فلزی بر سر افزایش دستمزد، کارگران رسانه ای و فرودگاه دوسلدرف و کارگران حمل و نقل در آلمان، کارگران نساجی در بنگلادش و… بخش بسیار بسیار کوچکی از هزاران اعتصاب در کشورهای مختلف جهان هستند.
سال ۲۰۲۳ سال ادامه جنگ و خونریزی و تشدید تضادهای امپریالیستی، تشدید تضاد بین مردم جهان با حکومت های فاسد و دیکتاتور جهان، سال رشد جریانات راست و فاشیستی و گرفتن قدرت در بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای اروپایی است.
جنگ اسرائیل علیه فلسطینیان و اوکرائین باعث رشد تشنجات بین المللی و آشکار شدن سیاست های ویرانگرانه ای شده است که قبلا در بسته بندی حقوق بشر و دمکراسی و مبارزه علیه دیکتاتوری توسط بزرگترین قدرت های جهان علیه کشورهای پیرامونی و اکثریت مردم این کشورها جلو می رفت. گران شدن افسارگسیخته قیمت های نه در کشورهای جنگ زده بلکه اکثریت قریب به اتفاق کشورهای چهان و غارت مردم کشورهای جهان و سودهای کمپانی های سرمایه داری بویژه صنایع نظامی، جهان را هرچه بیشتر برای فرودستان جهان نا امن کرده است.
سال ۲۰۲۳ یکی از گرمترین سال های ۱۰۰ سال گذشته کره زمین بود که نشان از ویرانگری فعالیت های انسانی در محیط طبیعیاش است. سیل های ویرانگر، زلزله با کشتارهای بزرگ، خشک شدن بسیاری از منابع آبی و بیابان زایی که ادامه کل حیات بشریت را در معرض خطر قرار داده است. مبارزه علیه نجات محیط طبیعی از دست سرمایه داری یکی از خواست های کل جوامع بشری است که کنفرانس های دولت های جهان هنوز نتوانسته است راهکارهای مناسب آنرا بعلت نفوذ شرکت های سرمایه داری به منصه اجرا بگذارد.
هیچ راهی برای بشریت بجزء انقلاب و سوسیالیسم در جهت رهایی بشر از وضعیت کنونی که هر روز بدتر هم میشود، نمانده است . با تمام این احوال مردم جهان با امید به آیندهای خالی از ستم و استثمار به مبارزات خود علیه سیستم های حاکم کشورهای خود ادامه می دهند و در این مبارزات راهکارهای ویژه جامعه و مردم خود را می یابند. تجربه جنبش زن زندگی آزادی نشان داد که جنبش های اجتماعی در بطن اکثر جوامع یک واقعیت عینی است که نبود تشکلات اجازه تحقق انقلاب و رسیدن آن به سرانجام خود را نمی دهد. دنیای کنونی که سرمایه داری با هزاران تشکلات گوناگون خود را مانند بختکی بر سر بشریت تحکیم کرده است وقت آن رسیده که جنبش های فرودستان این کمبود اساسی خود را با سازماندهی و ایجاد تشکلات خود جبران کنند. کاری که شروع شده و بایستی با تمام قوا در آن شرکت و از آن حمایت کرد.
مهران پیامی